HTML

Hitelesen HITEL lesen

„Nyakamon a disznóvágás, és se disznóm, se szalmám!” –jutott eszembe a régi mondás, mikor ismerősömet hallgattam: -férjhez megy a lányom, de hol fog lakni? Nálunk nincs túl sok hely, a vőlegénye is panelban lakik a szüleivel. Igaz, hogy mindketten jól keresnek, de annyi pénzük nincs, hogy fussa egy saját lakásra. Hitel kell, de milyen?

Kereső

Egyedi keresés

Választhatsz

Utolsó kommentek

Jobbnál jobb ajánlatok

Bankválság, de meddig? Mire lehet számítani?

2008.10.21. 17:08 online

Elsősorban a hosszú távú források köre szűkül, így inkább rövid lejáratú, s azon belül is forintalapú hiteleket, áruhitelt, személyi kölcsönt próbálnak majd eladni a bankok a lakosságnak, e téren még erősödhet is a verseny – nyilatkozta a Figyelő szerdán megjelenő számában Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. A bankár szerint a fogyasztás mindenhatósága is felelős a krízisért.

 

Meddig tarthat még a globális bankválság? Túl vagyunk a nehezén, vagy még messze az alagút vége?

Ezt szerintem ma senki sem merné megjósolni. Az elmúlt egy évben többször is azt gondoltuk, hogy most már vége a válságnak, de tévedtünk. Nagyon fontos, hogy a kormányok jól reagáltak – bár néha késve –, ennél sokkal több kormányzati intézkedés már nemigen tehető. Reméljük, elég lesz.

Az egyértelmű, hogy a válság következtében a vállalatok sokkal nehezebben és drágábban jutnak majd hitelhez. De milyen következményekkel kell számolnia a lakosságnak?

Hasonlóakkal: szigorodik a hitelfelvétel elbírálása, nehezebben és drágábban lehet majd hitelhez jutni. S mivel a devizaforrásokból akadozottabban csordogálnak a pénzek a bankokhoz, a pénzintézetek a forinthitelek felé próbálják majd terelni az ügyfeleket.


.....

Éppen a bankok biztatták hitelfelvételre az embereket, s ez Magyarországon sem volt másképpen. Ha nincs pénzed, akkor is fogyassz, hitelből – ez volt a jelszó. Nincs ezzel baj?

De van. Én az amerikai modellből követendő példaként inkább az öngondoskodás fontosságát emelném ki; annak tudatosítását, hogy az állam nem tud mindenről és mindenkiről gondoskodni, ebben az egyénnek is szerepet kell vállalnia.

A mindenáron való fogyasztás problémáját azonban nem szűkíteném le a kereskedelmi bankokra. Ez a fogyasztói társadalom örök dilemmája. Csak a hazai jelenségeknél maradva: szükséges-e, hogy a 10 milliós Magyarországon közel ennyi mobiltelefon legyen, és azt időről időre újabb és újabb, soha nem használt funkciókkal felszerelt típusokra cseréljék le? Muszáj az autókat két-háromévente lecserélni, vagy elképesztő összegekért gyógyszert fogyasztani?

A gazdaság növekedését az emberi fogyasztás fűti, s ezt még senkinek sem sikerült mással helyettesíteni, vagy ha igen, akkor az emberiség nem járt vele nagyon jól, gondolok itt a fegyverkezésre és a háborúkra. Akkor még mindig inkább a fogyasztás.

Lehet, hogy ezt a problémát megoldja a hitelválság: a bankoknak nem lesz forrásuk, amit kihelyezzenek.

Elsősorban a hosszú távú források köre szűkül, így inkább rövid lejáratú hiteleket, áruhitelt, személyi kölcsönt próbálnak majd eladni a bankok, jelzáloghitelt kevésbé. A rövid lejáratú hitelek terén akár még erősödhet is a verseny.


Forrás: fn.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: hitel bankválság

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelestipp.blog.hu/api/trackback/id/tr34724949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása