HTML

Hitelesen HITEL lesen

„Nyakamon a disznóvágás, és se disznóm, se szalmám!” –jutott eszembe a régi mondás, mikor ismerősömet hallgattam: -férjhez megy a lányom, de hol fog lakni? Nálunk nincs túl sok hely, a vőlegénye is panelban lakik a szüleivel. Igaz, hogy mindketten jól keresnek, de annyi pénzük nincs, hogy fussa egy saját lakásra. Hitel kell, de milyen?

Kereső

Egyedi keresés

Választhatsz

Utolsó kommentek

Jobbnál jobb ajánlatok

Devizahitel aggodalom nélkül

2008.02.21. 10:40 online

A legnépszerűbb hitel a devizahitel, melynek kamata és törlesztő részlete lényegesen alacsonyabb lehet a forinthitelnél. A hitelfelvevő többnyire nem is gondol arra, hogy árfolyamkockázattal is számolnia kell, számára csak a pillanatnyi helyzet a fontos.

Azért érdemes megvizsgálni, mit is tehet az ügyfél, hogy ne kerüljön szorult helyzetbe?

Pl. választhat fix törlesztő részletet, ilyenkor nem kell izgulni, hogy az árfolyam változás hatására nem tudja fizetni a törlesztést, hiszen az fix, és így legfeljebb a futamidő módosul.
A forintban fix törlesztés választása nem jelent extra költséget az ügyfélnek, a teljes hiteldíj mutató megegyezik a sima svájci frank hitelnél számított értékkel. Fontos látni, hogy ez a megoldás az árfolyamváltozás hatásaitól nem védi meg az ügyfelet, csupán arra szolgál, hogy egyik hónapban se kelljen az adósnak a vállalhatónál magasabb terhet viselnie az esetleges forintgyengülés miatt.

Egy másfajta védelmet jelent az árfolyamgarancia

Az árfolyam-garanciát egyfajta biztosításként kell felfogni, mely fedezi az esetleges forintgyengülésből eredő károkat.

Végsősoron a legfontosabb, hogy ne feszítsük túl a kereteinket.

A havi nettó jövedelem 30%-ánál magasabb törlesztés vállalását a szakemberek többsége egyáltalán nem javasolja.
(és sok bank ezt figyelembevéve szabja meg a hitelkeretet)

Forrás: pénzcentrum.hu

 

5 komment

Címkék: árfolyam garancia hitel devizahitel törlesztőrészlet árfolyamkockázat

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelestipp.blog.hu/api/trackback/id/tr59345213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én 2008.02.22. 05:56:07

A rugalmas futamidő csak akkor jelent megoldást, ha az hitelfelvevők életkora ezt lehetővé teszi. Aki az ötvenes évei közelében vesz fel hitelt, az ezzel a lehetőséggel sajnos nem tud élni, hisz legfeljebb hetven éves lehet a a lejáratkor. A másik: az a bank, amelyik ragaszkodik ahhoz, hogy a fizetés harminc százalékig terhelhető, az sajnos piaci hátrányt szenved... Hisz a legtöbb pénzintézet kínálatában szerepel a tisztán fedezet alapon nyujtott jelzáloghitel.

online 2008.02.22. 06:47:05

A rugalmas futamidőt valóban behatárolja a hitelfelvevő életkora.
A másik, a 30%-os terhelhetőséghez: lehet, hogy kevesebb hitelt tud kihelyezni az a bank aki "csak" ennyit ad, de lehet, hogy ezért jóval kevesebb bedőlt hitele lesz. Az emberek sokszor elfelejtik, hogy meg is kell élni valamiből, és vannakmég ugye az állandó rezsi költségek is. Aki túl vállalja magát, az könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy egyszer csak nem tudja fizetni a törlesztő részletet.

Én 2008.02.22. 07:09:22

Igazad lehetne egy vegytiszta gazdaságban.... Ha ma magyarországon a valós bérek legalább köszönő viszonyban lennének az igazolható bérekkel... Gondolom, Te is tudod, hogy az igazolható bérekből (a lakosság létszámára vetítve) a tizmillió éhenhaló országa lennénk. Ezt nagyon sok pénzintézet pontosan tudja. Abban igazad van, hogy van aki tulvállalja magát. De gondolj bele, mért büntessék azokat, akik pontosan tudják, hogy a hitelük simán fizethető abból, amit ilyen-olyan okokból NEM tud igazolni.

Én 2008.02.22. 07:34:47

És még egy kis sarkítás: mit szólnál ahhoz, ha a benzinkúton igazolnod kellene, hogy a hónap hátralevő napjaira meg van a pénzed tejre és kenyérre? Hmm???

online 2008.02.22. 12:38:31

Igen, sajnos sok a nem igazolható jövedelem.
Éppen ezért a bank nem tudja tutira kiszűrni, kiben bízzon és kiben ne, így azért rizikósabb a csak fedezet alapú hitel, és ezért drágább is.

A benzinkutas hasonlat pedig nem jó, mert a benzinkútnak azonnal fizetsz, nem úgy van, hogy megtankolsz egy hónapra (évre) és majd szép lassan részletekben fizeted ki az árát. ha igy lenne, akkor hidd el, érdekelné őket, hogy a hónap hátralévő részében kenyeret veszek, vagy a már betankolt benzinemet törlesztem
süti beállítások módosítása