HTML

Hitelesen HITEL lesen

„Nyakamon a disznóvágás, és se disznóm, se szalmám!” –jutott eszembe a régi mondás, mikor ismerősömet hallgattam: -férjhez megy a lányom, de hol fog lakni? Nálunk nincs túl sok hely, a vőlegénye is panelban lakik a szüleivel. Igaz, hogy mindketten jól keresnek, de annyi pénzük nincs, hogy fussa egy saját lakásra. Hitel kell, de milyen?

Kereső

Egyedi keresés

Választhatsz

Utolsó kommentek

Jobbnál jobb ajánlatok

Példa lesz Amerikának a dán modell?

2008.10.11. 08:50 online

Soros temeti Amerikát

A jelzálog alapú amerikai hitelezési rendszer bedőlt, teljes átszervezésre van szükség, a példa a dán modell lehet - állapította meg Soros György.

A jelzálog alapú amerikai hitelezési rendszer bedőlt, teljes átszervezésre van szükség, a példa a dán modell lehet - állapította meg Soros György magyar származású üzletember a The Wall Street Journal pénteki számában közölt cikkében. Soros leszögezte, amíg nincs valós esélye annak, hogy az ingatlanárakat stabilizálják, addig a jelzálog alapú értékpapírok értéke csökkenni fog, és Henry Paulson pénzügyminiszter mentési erőfeszítései eredménytelenek maradnak.

A pénzügyi szakember rámutatott, hogy a jelenlegi amerikai jelzálog alapú finanszírozási rendszernek alapvető hiányosságai vannak. Szerinte bebizonyosodott, hogy az úgynevezett "kormány szponzorálta vállalkozás" (GSE) modellje, amikor államilag, azaz közpénzből garantált hitelkerettel gazdálkodik egy magántőkéjű pénzintézet, nem működőképes. A GSE-modell jelenlegi formában való fenntartása súlyos hiba lenne. (Az egyre súlyosabb pénzügyi válság közepette meredeken növekedni fog a következő egy évben a kötelezettségeik törlesztésével leálló vállalatok aránya a globális cégadósi körben, áll a Moody's Investors Service előrejelzésében.)

A is kiderült, hogy a jelzáloggal fedezett termékek "amerikai stílusú" értékpapírosítása számos konfliktust rejt magában, hiszen a termékek létrehozói, becsomagolói és kiszolgálói többnyire nem azonosak azokkal, akik befektetnek ezekbe az értékpapírokba. Nem csoda, hogy a csomagok minősége olyan gyorsan romlott. Világos az is, hogy bár a jelzálog eredetű pénzügyi termékek földrajzi terítése eredetileg a kockázat csökkentését szolgálta, valójában fokozta azt, mivel olyan összetett tőkestruktúrák jöttek létre, amelyek gátolják a kontraktusok módosítását fizetésképtelenség esetén.

Soros György szerint a dán modell lehet példa arra, hogyan kell újraszervezni az amerikai jelzáloghitel-piacot. A dán rendszer, amely az 1795-ös koppenhágai nagy tűzvész óta működik, már több próbát kiállt. Ez a modell teljesít Európában a legjobban a jelenlegi krízis alatt is. Dániában például nincsenek kvázimonopol helyzetet élvező GSE-cégek, a rendszer nyitott, amelyben minden jelzálogpiaci hitelező azonos feltételek mellett vehet részt, a szigorú szabályozási rendszer kereteiben.

A magyar származású befektető szerint Amerikában meglepően kevés módosítással át lehetne venni a dán modellt; átlátható, szabványosított értékpapírokra lenne szükség. Soros György úgy látja, hogy az amerikai jelzálogpiac átszervezéséhez mindenekelőtt a bankrendszer sikeres újratőkésítésére van szükség a múlt héten elfogadott 700 milliárd dolláros szövetségi mentőcsomag segítségével.
 

Forrás: piacesprofit.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: hitel finanszírozás jelzálog értékpapír

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelestipp.blog.hu/api/trackback/id/tr79708135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.