HTML

Hitelesen HITEL lesen

„Nyakamon a disznóvágás, és se disznóm, se szalmám!” –jutott eszembe a régi mondás, mikor ismerősömet hallgattam: -férjhez megy a lányom, de hol fog lakni? Nálunk nincs túl sok hely, a vőlegénye is panelban lakik a szüleivel. Igaz, hogy mindketten jól keresnek, de annyi pénzük nincs, hogy fussa egy saját lakásra. Hitel kell, de milyen?

Kereső

Egyedi keresés

Választhatsz

Utolsó kommentek

Jobbnál jobb ajánlatok

Kártyázzunk!

2008.01.18. 20:34 online

Egyre kevesebb azoknak a száma, akik nem rendelkeznek valamilyen bankkártyával, és egyre többféle bankkártya közül tudunk válogatni.

Nézzük meg, mit is tudnak a különböző típusú kártyák:

-betéti kártya
Mindig van mögötte egy folyószámla, amin a pénzünket tartjuk. Ennek a számlának az egyenlege határozza meg, mennyit költhetünk bankkártyánkkal.
Folyószámla-hitelkeret igénybevétele esetén természetesen, addig „nyújtózkodhatunk”, ameddig a hitelkeretünk engedi, ekkor azonban, a bank által felszámított hitelkamatot is meg kell fizetnünk.

- hitelkártya
e mögött is áll egy számla, ez azonban nem (feltétlenül) folyószámla: arra szolgál, hogy havi költéseinket és jóváírásainkat (befizetéseinket) nyilvántartsák rajta.
A havonta egyenlegértesítőt küld a bank melyből megtudhatjuk, mennyit költöttünk az időszakban hitelkártyánkkal, és mennyi a visszafizetendő minimum összeg (ez általában az elköltött összeg min. 5%-a) Ha az adott hónapban elköltött összeget teljes egészében befizetjük a számlára, akkor általában nem számítanak fel kamatot a hitelért.
Ha nem tudjuk, a teljes összeget, hanem csak egy részét (de legalább a kötelező minimumösszeget) törleszteni, akkor a bank - viszonylag magas - hitelkamatot számít fel.
Fontos tudnivaló, hogy a hitelkártyák esetén az ATM-ből történő készpénzfelvétel eléggé drága. Ezt a kártyatípust vásárlásra találták ki, ha készpénzt szeretnénk, akkor „büntet” a bank.

- dombornyomott bankkártya
A bankkártya számát, a kártyabirtokos nevét, és az érvényességi időt dombornyomással „ütik bele” a kártyába. Ez lehetővé teszi, hogy nem elektronikus leolvasókban - például külföldi hotelekben, autókölcsönzőkben - vagy internetes fizetésre is használhassuk.
Ezért ezt a kártyát ezért kevésbé tartják biztonságosnak, mint az elektronikusat.

- elektronikus bankkártya
A nevét onnan kapta, hogy csak elektronikus terminálokon használható. Pénzt vehetünk ki vele automatából, vásárolhatunk vele, de internetes vásárlásra nem alkalmas, és külföldön sem tudjuk használni. 

Mind betéti-, mind pedig a hitelkártya is létezik elektronikus és dombornyomott formában is. 

- internetes kártyák
A betéti kártyák speciális változatai, ezeket biztonsággal használhatjuk online vásárláskor: rendszerint egy elkülönített internetes számla tartozik hozzá, amelyre elég csak az adott termék vagy szolgáltatás megvásárlásához szükséges összeget rátenni, így egy esetleges visszaélés esetén sem kell futnunk a teljes pénzünk után.
Az internetes kártyával viszont nem lehet készpénzt felvenni, és üzletben vásárolni. Az online vásárláskor kiadott kártyaadatok ezért nem használhatóak fel ilyen jellegű csalásra. 

- Co-branded kártyák
Azok a kártyák amelyek egy-egy cég saját hitelkártyái.
Néhány példa: Allianz, Auchan, Cora, Malév, Media Markt, Metro, T-Mobile.
Ezek a co-branded kártyák általában valamilyen pluszszolgáltatást, speciális akciókat, árkedvezményt nyújtanak a forgalmazott termékből, esetleg kedvezményes áruhitelt, biztosítást kaphatunk a névadó cégektől.
Pl. egyes bankok vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos százalékát (1-3 százalék) havonta jóváírják a számlánkon. 

- Presztízskártyák – arany-, platinakártyák, World Signia
kiemelt ügyfelek kaphatják a bankoktól.
Magasabb díjakért, természetesen magasabb szolgáltatások. 

- Befektetési, megtakarítási kártyák
A hagyományos bankkártyákkal szemben, olyan bankkártya, amely a rugalmas pénzkezelést befektetési hozamokkal párosítja.
Befektetéseire, megtakarításaira, melyet a kártyaszámlán helyez el, magasabb kamatot kap a banktól, és ha mégis szüksége van a pénzére, ahhoz rugalmasan tud hozzáférni. 

Szólj hozzá!

Címkék: kártya befektetés bankkártya hitelkártya befektetési elektronikus kártya internetes kártya dombornyomott kártya

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelestipp.blog.hu/api/trackback/id/tr65302648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.