HTML

Hitelesen HITEL lesen

„Nyakamon a disznóvágás, és se disznóm, se szalmám!” –jutott eszembe a régi mondás, mikor ismerősömet hallgattam: -férjhez megy a lányom, de hol fog lakni? Nálunk nincs túl sok hely, a vőlegénye is panelban lakik a szüleivel. Igaz, hogy mindketten jól keresnek, de annyi pénzük nincs, hogy fussa egy saját lakásra. Hitel kell, de milyen?

Kereső

Egyedi keresés

Választhatsz

Utolsó kommentek

Jobbnál jobb ajánlatok

Teljeskörű lakossági hitelnyilvántartás

2008.10.17. 09:53 online

A GIRO Zrt. és a tulajdonában lévő BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. (BISZ) önkéntes alapon, Credit Reference (CR) néven létrehozza a teljes listás lakossági hitelinformációs rendszert.

A BISZ működteti a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) is. A Magyar Bankszövetség a törvényi szabályozás híve. Nagy Róbert, a BISZ elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: vezető magyarországi hitelintézetek kezdeményezték, hogy a cégcsoport szervezze meg a szolgáltatást. A BISZ informatikai rendszerét már egy éve elkezdték fejleszteni, jövő júliusra, amikor a lekérdezés is megindul, elkészülnek a bővítéssel.

A Magyar Bankszövetség mindig a törvényi szabályozás híve volt - mondta Földi Tamás, a szervezet vezető közgazdásza az MTI-nek -, maga is közreműködött az összes eddigi javaslat előkészítésében. A BISZ és a GIRO tagszervezetként tudomással bírt erről a munkáról, sőt részt vett benne; a bejelentett lépés az ő piaci döntésük - tette hozzá. A KHR negatív lakossági listáján szereplő személyek száma lassan eléri a hatszázezret, ami a potenciális hazai hitelfelvevők több mint 10 százaléka.

A rendszerben a szeptemberi adatok szerint már több mint 900 ezer mulasztást tartottak nyilván, ennek egy része ugyan lezárt szerződés, de a tendencia Nagy Róbert szerint akkor is elrettentő. A CR az önkéntességen alapuló adatszolgáltatásra épül, ami már sikeresen működik a világ számos pontján.

Az önkéntesség a hitelintézetekre és ügyfeleikre is vonatkozik. A CR-hez csatlakozott pénzügyi szolgáltatók ügyfelei írásban nyilatkoznak majd arról, hogy élő hitelszerződéseik és azok változásai felvihetőek-e a CR-be, valamint arról is, hogy a rendszer tagjai az ügyfél hiteladatait megismerhetik-e. A hitelnyújtók a CR segítségével pontosabb ügyfélprofilt rajzolhatnak, ezért csökkenhet a kockázat, az ügyfél cserébe egyszerűbb hitelbírálatban és ügyintézésben, valamint alacsonyabb kamatban reménykedhet.

A KHR negatív és a CR pozitív adataiból áll majd össze a teljes listás rendszer; a két nyilvántartás egymástól függetlenül, de egymás mellett fog működni. A CR-hez csak azok az intézmények csatlakozhatnak, amelyek a KHR-nek is felhasználói, és a rendszerből származó hiteljelentésből nem derül majd ki, melyik intézmény szolgáltatta az adatot.

A felhasználók és az ügyfelek problémáinak megoldására, a reklamációk kezelésére és az adatbázisok tartalmi kérdéseinek tisztázására a szolgáltató szakmai és etikai bizottságot hoz létre, amely a vezető hazai pénzintézetek és a szolgáltató képviselőiből áll majd. A tervezett menetrend szerint a szolgáltatáshoz 2009. június 30-ig ingyenesen csatlakozhatnak a pénzintézetek, utána egy évig csak azok - 10 millió forintos csatlakozási díj megfizetése mellett -, akik 2009. július 1. után léptek be a lakossági piacra, majd 2010 júliusától a csatlakozás folyamatos lesz.


Forrás: vg.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: hitel giro khr cr bisz

A bejegyzés trackback címe:

https://hitelestipp.blog.hu/api/trackback/id/tr73718323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása